ΠΩΣ ΛΕΙΤΟΥΡΓΕΙ Η ΑΚΟΗ;

Για να μπορέσετε να καταλάβετε πλήρως πώς λειτουργεί το κοχλιακό εμφύτευμα, είναι χρήσιμο να κατανοήσετε πώς λειτουργεί η φυσική ακοή στο σχήμα 1:

  1. Το έξω αυτί (βλ. 1) συλλέγει τα ηχητικά κύματα που στέλνονται μέσω του αέρα και τα οδηγεί στον ακουστικό πόρο.
  2. Τα ηχητικά κύματα προκαλούν δονήσεις στο τύμπανο και τα τρία οστάρια (σφύρα, άκμονας και αναβολέας, βλ. 2) στο μέσο αυτί.
  3. Αυτές οι δονήσεις διεγείρουν τα τριχωτά κύτταρα του έσω αυτιού (κοχλία, βλ. 3). Τα αισθητικά κύτταρα μετατρέπουν τις δονήσεις σε ηλεκτρικό σήμα και το μεταδίδουν στο ακουστικό νεύρο.
  4. Τα ηχητικά σήματα ταξιδεύουν από το ακουστικό νεύρο στον εγκέφαλο (βλ. 4), όπου και γίνονται αντιληπτά ως ήχοι.

Αν οποιοδήποτε τμήμα του ακουστικού μηχανισμού αδυνατεί να λειτουργήσει ομαλά, το αποτέλεσμα είναι η μείωση της ακουστικής δυνατότητας. Για τους ανθρώπους με σοβαρή ως βαρειά απώλεια ακοής, το σύστημα κοχλιακού εμφυτεύματος της Advanced Bionics έχει σχεδιαστεί ειδικά για να αποκαθιστά τον πλούσιο κόσμο των ήχων και να βελτιώνει την ποιότητα της ζωής σας ή της ζωής του παιδιού σας.

ΠΩΣ ΛΕΙΤΟΥΡΓΕΙ ΤΟ ΑΥΤΙ;

Στην τομή του κοχλία που βλέπετε δεξιά, στο σχήμα 2, μπορείτε να δείτε πώς τα κόκκαλα του μέσου αυτιού (βλ. δεξιά άκρη του σχήματος) διεγείρουν και δονούν τα τριχωτά κύταρρα του έσω αυτιού (βλ. κέντρο του σχήματος). Αυτές οι δονήσεις μετατρέπονται σε ηλεκτρικό σήμα, το οποίο στέλνεται μέσω του ακουστικού νεύρου στον εγκέφαλο (βλ. αριστερή άκρη του σχήματος).


ΕΝΗΜΕΡΩΤΙΚΟ ΥΛΙΚΟ ΓΙΑ ΑΝΑΓΝΩΣΗ

Σχήμα 1 - Λειτουργία της φυσικής ακοής
Σχήμα 2 - Τομή του κοχλία